ANALIZIRA ČAK 17 HROMOZOMSKIH ABNORMALNOSTI
Najidealniji za višeplodne trudnoće

MATERNIT21plus za buduće roditelje

Saznanje o o sopstvenoj trudnoći je najlepši osećaj na svetu, ali lepa vest je ubrzo protkana osećajem brige i odgovornosti za malo biće koje se razvija u Vašem stomaku. Kako obezbediti svoj mir u trudnoći? Kako saznati da li je beba zdrava?

KONSULTUJTE SE SA VAŠIM LEKAROM O SVIM OPCIJAMA PRENATALNOG TESTIRANJA

IMPRESIVNE MOGUĆNOSTI PRENATALNOG TESTIRANJA

Do pre nekoliko godina opcije preciznog prenatalnog testiranja na hromozomske bolesti su bile limitirane. Trudnicama su bili dostupni samo double, triple i quadruple screening testovi koji se zasnivaju na statističkom preračunu verovatnoće javljanja hromozomskih abnormalnosti kao što su Daunov, Edvardsov i Patuov sindrom, na osnovu izmerenih markera u krvi majke. Prednost ovih testova je neinvazivnost, a velika mana, nedovoljni stepen sigurnosti. Sa druge strane invazivne procedure kao što su amniocenteza i biopsija horionskih čupica daju veliki stepen sigurnosti, ali i rizik od pobačaja i infekcije.

Godine 2011-te otkrivena je slobodno cirkulišuća DNK nastala ćelijskim umiranjem placente, koja u krv majke nosi informaciju o fetalnoj genetici. Ovo otkriće je otvorilo eru NEINVAZIVNIH PRENATALNIH TESTOVA (NIPT) sa stepenom preciznosti preko 99%. Ovi testovi pružaju važne informacije o hromozomima bebe jednostavnim vadjenjem krvi majke.

MaterniT21 plus - BRZ JASAN PRECIZAN

MaterniT21 plus predstavlja NIPT test sa stepenom tačnosti preko 99,9%, koji daje određenu informaciju, o prisustvu abnormalnosti na određenim hromozomima, bez rizika od pobačaja koji nosi invanzivna procedura. Korišćenjem najsavremenije tehnologije masivnog paralelnog sekvenciranja, informacija o hromozomima Vaše bebe je dostupna u najdužem roku od nedelju dana od momenta vađenja krvi.

MaterniT21 plus obuhvata analizu abnormalnosti hromozoma 21, 18, 13, 16, 22, pola, 8 mikrodelecionih sindroma kao i analizu polnih hromozoma.

MATERNIT21 plus OBEZBEĐUJE JASNE I PRECIZNE REZULTATE U NAJKRAĆEM ROKU OD MOMENTA VAĐENJA KRVI

ŠTA ZNAČI POVEĆAN RIZIK NA HROMOZOMSKU ABNORMALNOST?

Svaka trudnica bez obzira na godine starosti, etničko poreklo može imati rizik na hromozomske abnormalnosti. Nastajanje ove vrste oboljenja ne mogu biti sprečene, a ni medicinski tretirane.

Izvesni faktori nose veći rizik trudnoće sa hromozomskom abnormalnosti kao što su:

  • Godine majke
  • Licna i porodična istorija sa hromozomalnim abnormalnostima
  • Loši ultrazvučni nalazi
  • Abnormalni rezultati screening testova

Važno je napomenuti da je testiranje hromozoma u trudnoći preporučljivo za svaku ženu, ali većina trudnoća se završava rođenjem zdravog deteta. MaterniT21 plus obezbeđuje Vama i Vašem lekaru JASNE I MOĆNE rezultate testiranja.

Testiranje je jednostavno, počinje vađenjem krvi već od 10-nedelje trudnoće, rezultati su dostupni za nedelju dana od momenta vađenja. Interpretacija rezultata je jednostavna i laka.

  • POZITIVNI znači da postoji rizik na hromozomsku abnormalnost i neophodan je genetski savet i dalje potvrdno testiranje
  • NEGATIVNI rezultat predstavlja uredan rezultat.

Daunov sindrom poznat kao trizomija 21 je najcešća hromozomska abnormalnost kod ljudi. On nastaje usled prisustva ekstra kopije hromozoma na poziciji 21.

Druge, redje genetičke smetnje nastaju kao posledica hromozomalnih delecija i uzrokuju takozvane mikrodelecione sindrome

MaterniT21 plus je prvi prenatalni test kojim se mogu detektovati najčešće mikrodelecije od 10-te nedelje trudnoće pa nadalje.

POREDJENJE MATERNIT21 PLUS SA DRUGIM TESTOVIMA

MaterniT21 plus test analizira više hromozomalnih regiona u odnosu na većinu NIPT testova.

 

Većina drugih testova obezbedjuje informaciju o abnormalnostima u samo nekoliko regiona

VIŠE O MIKRODELECIJAMA

MaterniT21plus je prvi prenatalni test koji omogućava testiranje i na mikrodelecije u ranoj trudnoći. Ovaj tip testiranja je bitan zbog pružanja adekvatnog prenatalnog i posle porodjanog medicinskog tretmana. MaterniT test trenutno pruža informaciju o sledećim abnormalnostima

Trizomija 21 (Down sindrom) Trizomija 18 (Edwards sindrom) Trizomija 12 (Patau sindrom)
Trizomija 16 Trizomija 22 45,X (Turner sindrom)
47, XXY (Klinefelter sindrom) 47, XXX (Triple X sindrom) 47, XYY (XYY sindrom)
22q (DiGeorge sindrom) 5p (Cri'du sindrom) 1p36 deletion sindrom
15q (Angelman sindrom) 5q (Prader-Willi sindrom) 11q (Jacobsen sindrom)
8q (Langer-Giedien sindrom) 4p (Wolf-Hirschorn sindrom)

MaterniT21plus PRAVI IZBOR ZA BLIZANCE I TROJKE

Većina drugih prenatalnih testova imaju problem identifikacije fetalnih abnormalnosti kod višeplodnih trudnoća, što nije slučaj sa MaterniT21plus. On sa visokim stepenom tačnosti i pouzdanosti obezbedjuje informaciju o abnormalnosti u višeplodnim trudnoćama, medjutim ne može da razluči koji blizanac nosi pogrešnu genetsku informaciju. Sa više od 10000 testiranih višeplodnih trudnoća MaterniT21 plus predstavlja odličan koncept za centre za vantelesnu oplodnju.

REZULTAT MATERNIT21plus najčešće stiže bez REUZORKOVANJA

Testiranje DNK fetusa iz krvi majke je vrlo kompleksna analiza. Postoje mnogo različitih koraka i procesa koji se moraju izvesti bez greške da bi se dobio rezultat. Neke druge laboratorije koje izvode NIPT testove u čak 8% slučajeva zahtevaju ponovno vađenje.

MaterniT21plus pokazuje najveći uspeh kod tzv. prvog vadjenja, sa manje od 1% slučajeva koji zahtevaju ponovno vadjenje.

TABELA KOJA IZRAZAVA % UZORAKA KOJI MORAJU BITI RETESTIRANI

MATERNIT21 PLUS ZAKLJUČAK

  • NEINVAZIVAN - Koristi samo uzorak krvi majke. Bez rizika od pobačaja
  • JASAN I RAZUMLJIV - Daje odgovor na pitanje o hromozomskim abnormalnostima sa DA ili NE. Kritične informacije su u testi izrazene JASNO.
  • OBEZBEĐUJE VAŠ MIR - Informacija o hromozomima Vaše bebe u ranoj trudnoći, obezbeđuje spokojan i radostan najlepši period u životu svake žene.